Vedtægter for

Grundejerforeningen Hjelm Bugt – Møn

(ændret på generalforsamlingen d. 26 april 2025)

Grundejerforeningens navn og hjemsted.

1. Foreningens navn er: “Grundejerforeningen Hjelm Bugt” (GfHB).

2. Foreningen er en sammenlægning af Grundejerforeningen Hjelm Bugt (stiftet 6. december 1983) og Grundejerforeningen Bundgarnet (stiftet 8. december 1983)

3. Hjelm Bugts område omfatter parceller udstykket fra matr. Nr. 8, 25, 48 c, 48e, 48g og 48bk Råbylille by, Elmelunde, ved Landbrugsministeriets skrivelse fra 29/9 1980 og matr. Nr. 48 i og 48 k Råbylille by, Elmelunde, ved Landbrugsministeriets skrivelse fra 29/6 1978.

4. Foreningens hjemsted er Vordingborg Kommune.

Grundejerforeningen Hjelm Bugt’s område og medlemskreds.

1. Grundejerforeningen Hjelm Bugt er stiftet i henhold til lokalplan nr. 20 af 20/12 1979, der er tinglyst på parcellerne. En påskrift fra Møn Kommune pr. 28/6 1985 er som et ”frihedsbrev” tinglyst 5/7 1985.

2. Grundejerforeningen Bundgarnet er stiftet i henhold til deklaration af 19/12 1977, der er tinglyst på parcellerne. En påskrift fra Møn Kommune pr. 12/7 1985 er som et ”frihedsbrev” tinglyst 18/7 1985 på de lige nr. 2-50 på Pælen.

3. Alle nuværende og fremtidige ejere af ovennævnte matrikler i pkt. 1 og pkt. 2 har pligt til at være medlemmer af GfHB.

4. Ejere af omkringliggende matrikler kan optages som medlemmer, hvis generalforsamlingen ved almindeligt stemmeflertal vedtager dette

5. Når et medlem overdrager sin matrikel eller på anden måde ophører med at være ejer af denne, er vedkommende fra dette tidspunkt ophørt med at være medlem af GfHB og har intet krav at rette mod GfHB’s formue.

6. Den nye ejer indtræder i den tidligere ejers rettigheder og forpligtelser over for GfHB fra overtagelsesdagen. Den tidligere ejer hæfter dog tillige med den nye ejer vedblivende for eventuelle restancer over for GfHB på overdragelsestidspunktet, indtil sådanne restancer er berigtigede.

7. Både den tidligere og den nye ejer er pligtige til inden 14 dage, at anmelde ejerskiftet til GfHB ved dennes kasserer og i forbindelse hermed oplyse den nye ejers navn og bopæl telefonnummer og e-mailadresse, samt den tidligere ejers nye bopæl.

Grundejerforeningen Hjelm Bugt’s formål og opgaver.

1. GfHB’s formål er at varetage medlemmernes fælles interesser, herunder navnlig at forestå de fastlagte opgaver med hensyn til anlæg, bygninger og vedligeholdelse af fællesarealer, stier og veje i overensstemmelse med den på udstykningen tinglyste deklaration/lokalplan.

2. GfHB varetager de opgaver, der eventuelt i medfør af lovgivning bliver pålagt denne.

3. GfHB’s bestyrelse kan udfærdige et ordensreglement for fællesanlæg og fællesarealer. Ordensreglementet skal vedtages af generalforsamlingen med  simpelt flertal. Ordensreglementet træder i kraft fra det tidspunkt, det er udsendt til medlemmerne.

4. GfHB kan uden ændring i nugældende vedtægter tilsluttes eventuelle sammenslutninger af grundejerforeninger eller en hovedorganisation for sådanne ved beslutning på en generalforsamling.

5. GfHB ved bestyrelsen er berettiget til at fremskaffe og administrere de midler, der skal anvendes til gennemførelse af GfHB’s formål, herunder nærmere at fastsætte regler for hvorledes medlemmerne skal betale bidrag og kontingent samt at underskrive og lade deklarationer tinglyse med eller uden pant.

6. For at opfylde de nævnte foreningsformål er regler og beslutninger fuldt bindende for det enkelte medlem.

7. Ingen vedtægtsbestemmelser må være i strid med lovgivningen, tinglyste deklarationer eller kommunale vedtægter.

8. GfHB er uafhængig af partipolitiske interesser.

Medlemmernes forpligtigelser og rettigheder.

1. Medlemmerne og disses husstand samt lejere af medlemmers matrikler m.m. er under iagttagelse af GfHB’s vedtægter og forskrifter i øvrigt berettiget til at deltage i GfHB’s aktiviteter og til at benytte GfHB’s fællesfaciliteter efter deres formål.

2. Medlemmerne betaler lige stort kontingent til GfHB for hver matrikel, som medlemmet ejer, fra det tidspunkt, hvor der er pligt til at være medlem af for GfHB. Kontingentets størrelse fastsættes af generalforsamlingen og indbetales efter opkrævning til GfHB’s konto senest pr. 01 april.

3. Et medlem har på generalforsamlingen 1 stemme for hver matrikel, som kan udøves af ejeren selv, dennes ægtefælle eller én af ejeren befuldmægtiget.

4. Ethvert medlem har pligt til at opgive relevante oplysninger om adresse – telefon nummer samt e-mailadresse til GfHB’s kasserer samt at ajourføre dette over for kassereren.

5. Et medlem, der er i restance med bidrag til GfHB, har ikke stemmeret på generalforsamlingen, ligesom medlemmet ikke kan vælges til tillidshverv i GfHB.

6. Er kontingentet eller andre ydelser ikke betalt senest 1 måned efter forfaldstid, opkræves disse med tillæg på omkostningerne, jfr. godkendt praksis. Er kontingentet eller andre ydelser ikke betalt senest 2 måneder efter forfaldstid, kan bestyrelsen uden yderligere varsel lade beløbet overgå til retslig inkasso. Alle omkostninger i forbindelse med inddrivelsen betales af vedkommende restant.

7. Hvis et medlem i forbindelse med nybyggeri eller om- og tilbygning samt ved brug af store lastvogne og tunge entreprenørmaskiner m.m. belaster vejen(e) eller rabatterne (fællesområder), så der opstår skader, er denne forpligtet til at genetablere vejen(e) eller rabatterne, så den/de fremstår i samme stand som forud for skadernes opstående.

Tegningsret og hæftelsesforhold.

1. Grundejerforeningen Hjelm Bugt tegnes af formanden i forbindelse med mindst ét af bestyrelsens medlemmer.

2. Bestyrelsen repræsenterer foreningen indadtil og udadtil i alle henseender til opfyldelse af foreningens formål og opgaver. GfHB hæfter for bestyrelsens økonomiske dispositioner, som dog ikke kan overstige det enkelte års budget med mere end 10% uden generalforsamlingens beslutning.

3. GfHB hæfter alene med sin formue overfor tredjemand, som ikke kan gøre krav gældende overfor de enkelte medlemmer.

4. I forhold til GfHB hæfter medlemmer pro rata efter pålagt bidrag/kontingent til foreningen, herunder for tab, som foreningen har på enkelte medlemmer.

5. GfHB’s midler hensættes på en konto i bank eller sparekasse. GfHB ligger ikke inde med nogen kontant beholdning.

6. Kassereren fører regnskabet samt en protokol over GfHB’s medlemmer. Kasserer og formand har prokura til foreningens driftskonti. Bilag bogføres senest 14 dage efter modtagelsen og påtegnes for godkendelse af formand og kasserer. På hvert bestyrelsesmøde gennemgår kassereren regnskab og økonomiske dispositioner siden sidste bestyrelsesmøde.

Ordinær generalforsamling og dens dagsorden.

1. Generalforsamlingen er GfHB’s højeste myndighed. Kun den kan vedtage, ændre eller ophæve vedtægterne.

2. Ændringer af GfHB’s vedtægter, optagelse af lån og anvendelse af GfHB’s fællesarealer kan kun vedtages, når over halvdelen af GfHB’s medlemmer er til stede og med mindst 2/3 af de afgivne stemmer.

3. Er det nødvendige antal medlemmer ikke til stede, men mindst 2/3 af de afgivne stemmer er for forslaget, indkaldes ekstraordinær generalforsamling, der skal afholdes inden en måned. På denne ekstraordinære generalforsamling kan forslaget vedtages med mindst 2/3 af de afgivne stemmer uden hensyn til det fremmødte antal stemmer.

4. Til varetagelse af GfHB’s administration og øvrige daglige virksomhed vælges en bestyrelse bestående af 5 medlemmer, der vælges for to år ad gangen på den ordinære generalforsamling og afgår efter tur.

5. Formand og kasserer vælges af generalforsamlingen i henholdsvis ulige og lige år.

6. Genvalg kan finde sted.

7. Bestyrelsen konstituerer sig selv med næstformand og sekretær. Det påhviler bestyrelsen at varetage opgaverne på god og forsvarlig måde.

8. Ordinær generalforsamling afholdes hvert år inden udgangen af april måned.

9. Generalforsamlingen indkaldes af bestyrelsen med mindst 14 dages varsel ved skriftlig meddelelse eller ved e-mail til hvert enkelt medlem under den i medlemsprotokollen anførte adresse eller e-mailadresse. Indkaldelsen samt bilag lægges ud på GfHB’s elektroniske medier f.eks. hjemmeside, facebook, etc.

10. Med indkaldelsen skal følge dagsorden, der fastsættes af bestyrelsen på grundlag af indkomne forslag og vedtægtens bestemmelser, det kontrollerede årsregnskab, budgetter for indeværende og kommende regnskabsår med forslag til fastsættelse af kontingent.

11. Forslag, der af medlemmerne ønskes behandlet på den ordinære generalforsamling, skal være bestyrelsen i hænde senest d. 01. marts – eller et senere af bestyrelsen fastsat tidspunkt, så dette kan indgå i dagsordenen.

12. Forslag og spørgsmål, der ikke er optaget på dagsordenen, kan ikke sættes under afstemning på generalforsamlingen.

13. Dagsorden skal mindst indeholde følgende punkter:

1. Valg af dirigent.

2. Godkendelse af dagsorden.

3. Bestyrelsens beretning om GfHB’s virksomhed i det forløbne år.

4. Forelæggelse af det reviderede regnskab til godkendelse.

5. Indkomne forslag fra bestyrelsen.

6. Indkomne forslag fra medlemmer.

7. Bestyrelsens forslag til budget til godkendelse, herunder fastsættelse af kontingent.

8. Valg af medlemmer til bestyrelsen.

i. I lige år:

1. Kasserer vælges for to år.

2. To bestyrelsesmedlemmer vælges for to år.

ii.  I ulige år:

1. Formand. Vælges for to år.

2. Et bestyrelsesmedlem vælges for to år

9. Valg af suppleanter til bestyrelsen.

i.  Hvert år vælges to suppleanter til bestyrelsen for et år.

10. Valg af revisor/er.

i. I ulige år vælges en revisor for 2 år.

11. Valg af revisorsuppleant.

i. Hvert år vælges en revisorsuppleant for et år.

12. Eventuelt. i. 

Under ”eventuelt” kan der ikke sættes forslag til afstemning.

Ekstraordinær generalforsamling og dens dagsorden.

1. Ekstraordinær generalforsamling indkaldes på samme måde og med samme frist, som den ordinære generalforsamling, når bestyrelsen finder anledning hertil, eller når det til behandling af et angivet emne begæres skriftligt over for bestyrelsen af mindst 1/3 af GfHB’s medlemmer, der ikke er i restance til GfHB. Begæringen skal være bilagt dagsorden for den ekstraordinære generalforsamling.

2. Ekstraordinær generalforsamling begæret af medlemmer skal afholdes inden 6 uger fra begæringens modtagelse. Dagsordenen kan nægtes behandlet, hvis ikke ¾ af de medlemmer, der har begæret generalforsamlingen indkaldt, er personligt til stede på denne.

Gennemførelsen af generalforsamlingen.

1. Generalforsamlingen vælger en dirigent, der på generalforsamlingen afgør alle tvivlsspørgsmål vedrørende sagernes behandlingsmåde og stemmeafgivningen. Dirigenten må ikke være medlem af bestyrelsen, suppleant, kasserer, revisor eller revisorsuppleant for GfHB.

2. På GfHB’s generalforsamling har hver matrikel 1 stemme. Afstemning sker ved håndsoprækning, medmindre skriftlig afstemning kræves af 3 medlemmer eller dirigenten.

3. Der kan stemmes ved fuldmagt, dog kan der kun medbringes en fuldmagt pr. matrikel.

4. Fuldmagter til at møde på den første generalforsamling skal for så vidt de ikke udtrykkeligt måtte være tilbagekaldte, anses for gyldige også med hensyn til en kommende ekstraordinær generalforsamling, hvis fuldmagtsgiveren ikke er til stede.

5. Over det på generalforsamlingen passerede, skal der udarbejdes et referat, der underskrives af dirigenten og formanden, hvorefter det har fuld beviskraft i enhver henseende.

6. Senest en måned efter generalforsamlingens afholdelse udsendes referatet af bestyrelsen til hvert enkelt medlem. Udsendelsen sker på samme måde som indkaldelsen og vil desuden blive lagt ud på GfHB’s elektroniske medier f.eks. hjemmeside, facebook, etc. 

Generalforsamlingens afgørelser og beslutninger.

1. Alle afgørelser på generalforsamlinger træffes ved simpelt stemmeflertal, medmindre andet følger af nærværende vedtægter. Blanke stemmer medregnes ikke.

2. Beslutninger truffet på den ordinære eller ekstraordinære generalforsamling er bindende for medlemmerne.

3. Beslutningerne er gældende, indtil de lovligt måtte blive ændret i henhold til vedtægterne. Indbringes de trufne beslutninger for domstolene, har dette ikke opsættende virkning.

4. Medlemmerne er, indtil endelig retsafgørelse foreligger, pligtige til at opfylde de trufne beslutninger og pålagte pligter, det være sig af økonomisk eller anden art.

5. Ligeledes er GfHB, uanset sagsanlæg eller anke, berettiget til at foretage rets skridt til at håndhæve beslutningen eller forpligtelsen.

Bestyrelsen og dens arbejde.

1. GfHB ledes af en bestyrelse på 5 medlemmer.

2. På førstkommende bestyrelsesmøde efter generalforsamlingen konstituerer bestyrelsen sig med næstformand og sekretær. Mødet indkaldes af den valgte formand senest 8 dage efter generalforsamlingens afholdelse.

3. Første- og anden suppleant prioriteres ved hjælp af stemmetallet.

4. Bestyrelsen kan inddrage de valgte suppleanter i bestyrelsens arbejde på lige fod med de øvrige bestyrelsesmedlemmer.

5. Hvis antallet af bestyrelsesmedlemmer ved afgang i årets løb og efter suppleanterne er indtrådt, bliver mindre end 3, må bestyrelsen supplere sig selv indtil førstkommende generalforsamling.

6. Bestyrelsen er beslutningsdygtig, når mindst 3 medlemmer giver møde, hvoraf formand eller kasserer er til stede.

7. Bestyrelsens beslutning træffes ved stemmeflerhed. I tilfælde af stemmelighed er formandens stemme afgørende.

8. Hvis formanden eller kassereren fratræder inden udløbet af valgperioden, kan bestyrelsen af sin midte vælge at konstituere en anden i den fratrædendes sted frem til førstkommende ordinære generalforsamling. Sker dette ikke, indkaldes til ekstraordinær generalforsamling.

9. Evt. honorar til bestyrelsen skal fremgå af GfHB’s regnskab og besluttes af den ordinære generalforsamling.

10. Bestyrelsen fastsætter selv sin forretningsorden og fører referat over forhandlingerne og de af bestyrelsen trufne beslutninger. Referatet tilsendes alle bestyrelsesmedlemmer samt suppleanter. Referatet godkendes på det først kommende bestyrelsesmøde.

11. Bestyrelsen er berettiget til, under ansvar overfor generalforsamlingen i nødvendigt omfang at engagere lønnet medhjælp i sager, hvor dette skønnes nødvendigt, for eksempel assistance af revisor, advokat eller landinspektør.

12. Bestyrelsen er desuden berettiget til, under ansvar overfor generalforsamlingen at engagere lønnet medhjælp til administrative opgaver som f.eks. bogholderi og kassererfunktionen.

13. Generalforsamlingen kan overdrage foreningens administrative opgaver eller dele heraf til en af generalforsamlingen valgt administrator. Generalforsamlingen skal fastsætte, hvilke opgaver administrator skal varetage.

14. Det tilkommer bestyrelsen at drage omsorg for evt. ansættelse af lønnet medhjælp til vedlige- og renholdelse af de af GfHB hørende veje og fællesarealer, herunder til græsslåning af stier og fællesarealer,

15. Bestyrelsen stiller forslag om nødvendige forsikringer til beslutning på generalforsamlingen.

16. Bestyrelsen kan til løsning af specielle opgaver nedsætte udvalg, der kan bestå af medlemmer udenfor bestyrelsen, dog skal udvalgsformanden altid være medlem af bestyrelsen. Et sådant udvalg har ikke besluttende myndighed.

17. Bestyrelsen fremlægger forslag til beslutning på generalforsamlingen.

Kassereren og revisors arbejde.

1. Kassereren modtager foreningens indtægter og udbetaler alle af formanden anerkendte udgifter. Anerkendelsen skal foreligge skriftligt. Kassereren indfører bilagene i et af bestyrelsen godkendt regnskabssystem og vedligeholder foreningens medlemsliste.

2. Kassereren underskriver alle bilag, og kassebeholdningen skal henstå på konto i bank, eller sparekasse.

3. Kassereren har prokura til at foretage udbetalinger.

4. Foreningens regnskabsår følger kalenderåret.

5. Årsregnskabet afleveres af kassereren til revisor inden 15. februar

6. Formanden videreekspederer regnskabet til den af generalforsamlingen valgte revisor, der har 14 dage til regnskabets gennemgang og tilbagelevering til formanden med eventuelle bemærkninger. Regnskabet skal foreligge fuldt færdigt og revideret senest 15. marts, og skal udsendes med indkaldelsen til den ordinære generalforsamling.

7. Revisor gennemgår GfHB’s regnskab, der føres af kassereren efter bestyrelsens nærmere bestemmelser og konstaterer, at de i regnskabet opførte aktiver, er til stede, samt at regnskabet er ført i overensstemmelse med bilag og hvorefter de indgiver deres bemærkninger skriftligt til bestyrelsen.

8. Revisor kan når som helst foretage kasseeftersyn.

Forskellige bestemmelser.

1. Det påhviler grundejerne at slå deres græsareal mindst 2 gange om sommeren – senest ca. 1. juni og 1. august – af hensyn til brandfare m.v. Græsset på fællesarealer og grunde skal holdes under 10 cm.

2. Fremkommer der spørgsmål, hvorom denne vedtægt intet foreskriver, er bestyrelsen pligtig efter bedste evne og overbevisning at afgøre og løse disse, men skal dog fremlægge sagen til medlemmernes godkendelse ved førstkommende generalforsamling. I særdeles vigtige anliggender pga økonomi eller andre årsager skal bestyrelsen indkalde til ekstraordinær generalforsamling.

3. Bestemmelserne i § 5. 3. om: at medlemmerne ikke hæfter solidarisk overfor tredjemand, kan kun ændres ved enstemmighed blandt samtlige medlemmer.

4. Da GfHB er stiftet i anledning af den på områdets ejendomme tinglyste deklaration og lokalplan om udlæg af fællesarealer og disses vedligeholdes, kan den ingensinde opløses uden efter forudgående aflysning af nævnte deklaration og / eller ændring af lokalplan. I øvrigt kan opløsning kun finde sted efter en enstemmig beslutning på en generalforsamling, hvor samtlige GfHB’s medlemmer er til stede eller repræsenteret. Ved opløsning fordeles GfHB’s formue pro rata efter pålagt bidrag i det seneste regnskabsår.

Således vedtaget på generalforsamlingerne i Hjelm Bugt og Bundgarnet 30. april 2005. Vedtægterne er ændret på følgende generalforsamlinger: 26.04.2025.

Ole Stryg Larsen
Formand

Flemming Jensen
Næstformand

Anne-Mette Kurek
Kasserer

Helle Roland
Sekretær

Claus Gisselmann Olsen
Bestyrelsesmedlem

Claus Olsen
Suppleant

Jan Kurek
Suppleant